De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown is wetenschapper en bestudeert menselijke verbindingen, ons vermogen tot inleving, erbij horen en liefde. "LET GO OF WHO YOU THINK YOU SHOULD BE AND EMBRACE WHO YOU ARE"

Durf je kwetsbaar op te stellen

De meeste mensen willen niet kwetsbaar zijn. We houden krampachtig vast aan ons succes, onze prestaties en onze focus op geld. We doen alsof de dingen die we doen geen impact hebben op andere mensen. Kwetsbaarheid geeft echter ontspanning, brengt mensen weer in beweging. Durf je kwetsbaar op te stellen en te vragen: ‘wat heb jij nodig?’, of  ‘waarmee kan ik jou helpen?’

Zeg wat je voelt

Kwetsbaar zijn betekent durven zeggen wat je voelt. Dat is moeilijk in de machocultuur van ons vakgebied. Het betekent voor ons vaak ook: de confrontatie aan durven gaan. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een aannemer doet wat in het contract staat. We willen streng, maar rechtvaardig zijn. En zo nodig nee zeggen tegen een opdrachtgever. Dit wordt vaak gewaardeerd; mensen willen graag duidelijkheid.

Maak verbinding met mensen

Door je kwetsbaar op te stellen maak je verbinding met andere mensen. Er ontstaat ruimte voor luisteren, vriendelijkheid en compassie.

Wat heb je nodig om verbinding te maken?

  • De moed om onvolmaakt te zijn
  • Mededogen; aardig zijn voor jezelf én anderen
  • Authenticiteit; jezelf zijn
  • Je kwetsbaarheid omarmen

Verbinding brengt creativiteit, plezier, liefde en innovatie.

Meer weten? Bekijk dan ook eens deze 2 TED-talks van Brené Brown: